25 Juna, 2024
BalkanHrvatska

Svjetska turistička organizacija: Slunj u Hrvatskoj među 54 najbolja turistička sela na svijetu

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) najbolja je turistička sela u svijetu proglasila ovog tjedna na Generalnoj skupštini u Samarkandu u Uzbekistanu, odabravši ih na pozivnom natječaju na koji se prijavilo gotovo 260 ruralnih odredišta u svijetu. Među svima njima 54 su, uključujući i Slunj, proglašeni najboljima, a još 20 ih je uvršteno u program nadogradnje.

Riječ je o selima (ili i manjim gradovima u ruralnim područjima) koja su, prema UNWTO kriterijima, vodeća u njegovanju ruralnih područja, očuvanju krajolika, kulturne raznolikosti, lokalnih vrijednosti i kulinarskih tradicija.

Komentirajući ta priznanja, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili naglasio je da turizam svugdje može biti moćna snaga za inkluzivnost i osnaživanje lokalnih zajednica, kao i da su sela koja su dobila priznanja pokazala da su iskoristili turizam kao katalizator za svoj razvoj i dobrobit.

Inicijativu za najbolja turistička sela UNWTO je pokrenuo 2021. godine kao dio programa “Turizam za ruralni razvoj”, kojim se potiče razvoj turizma u ruralnim područjima, ali i bori protiv depopulacije u njima i za unapređenje inovacija i integraciju lanca vrijednosti kroz turizam i održive prakse.

Sela su i ove godine ocjenjivana u nekoliko ključnih područja – kulturni i prirodni resursi i njihovo očuvanje, ekonomska, društvena i održivost okoliša, razvoj turizma i integracija lanca vrijednosti, upravljanje turizmom, infrastruktura i povezanost te zdravlje i sigurnost.

Sela, njih 20, odabrana za program nadogradnje UNWTO će pak podržavati na putu da ispune kriterije za priznanja.

“Mreža najboljih turističkih sela čini zapravo prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi te učenje, kao i za doprinose stručnjaka te partnera iz javnog i privatnog sektora koji se bave promicanjem turizma kao pokretača ruralnog razvoja”, ističu iz UNWTO-a.

S novih 74 sela ta je mreža povećana na 190, a osim Slunja među 54 najbolja za 2023. su još primjerice Al Sela iz Jordana, Barrancas u Čileu, Cantavieja u Španjolskoj, Dongbaek u Republici Koreji, Ericeira u Portugalu, Jalpa de Canovas u Meksiku, Lerici u Italiji, Morcote u Švicarskoj, Schladming u Austriji, Şirince u Turskoj, Tokaj u Mađarskoj, Zhagana u Kini i druga.

Novi poziv za prijave UNWTO će, najavljuju, objaviti u prvim mjesecima 2024.

Grad Slunj: Priznanje za izvrsnost i nagrada svim stanovnicima

O tom velikom priznanju Slunju, iz Grada Slunja su naglasili da je to “velika vijest” te da je to i puno više od nagrade za turizam, ljepotu i raskoš grada te kulturna i prirodna bogatstva.

“To je i priznanje za izvrsnost u području održivog i društveno odgovornog poslovanja u svim aspektima, a koji se u konačnici ponajviše očituju u sektoru turizma grada Slunja. Dijelimo ovu nagradu na 4.224 dijela jer imamo toliko stanovnika, koji su u posljednja tri desetljeća zajedno radili i ponovno gradili naš prekrasni grad nakon devastacije u Domovinskom ratu”, poručila je gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić.

Svaki dan truda, rada, upornosti i želje da stvorimo grad kakav imamo danas, očituje se u ovom priznanju, dodala je, naglasivši i kako je Slunj prepoznat kao malo turističko naselje koje kontinuirano radi na razvoju i ulaže u sve segmente društva, kako bi bili primjer izvrsnosti održivog i društveno odgovornog poslovanja.

“Izuzetno sam ponosna jer smo zajedničkim snagama dobili priznanje svjetske razine da smo na dobrom putu”, zaključila je Puškarić.

Tekst: htz.hr

Foto: itinari.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *