25 Juna, 2024
Aktuelno

Zastave u rukama mladih sa Balkana simbol zajedništva i saradnje, a ne podela!

Međunarodna olimpijada u robotici „First Global Chalenge 2023.“ održana je u Singapuru od 7. do 10. oktobra. Prema zvaničnim podacima, ove godine je učestvovao rekordan broj timova iz čak 191 zemlje. Među njima su bili i mladi iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije, Slovenije, Albanije i drugih zemalja.

Ovogodišnja tema takmičenja je bila „Hydrogen Horizons“, tj. popularizacija tehnologije koja se zasniva na upotrebi vodonika i obnovljivih izvora energije, a sam koncept takmičenja je podrazumevao inovativnost i tesnu saradnju kako unutar nacionalnih timova tako i među ekipama iz različitih država. Pored tehničko – tehnološkog napretka značajan akcenat je stavljen na povezivanje mladih iz celog sveta i na razvijanje ne samo robotike već i ljudskosti.

Pored značajnih rezultata (treće mesto u ukupnom plasmanu za tim iz Crne Gore, dve nagrade za mlade iz BiH i šest pobeda u devet takmičenja za ekipu Srbije…) mladi sa Balkana su pokazali zavidan uspeh i to onaj koji se teže meri i više znači, a to je čovečnost. Za razliku od ne tako davne prošlosti i ponašanja nekih starijih generacija na Balkanu, mladi su se „pokazali boljima“ i dostojnim predstavnicima neke lepše i zdravije budućnosti ovih prostora.

Zajednička fotografija sa istaknutim nacionalnim zastavama u Singapuru i osmesi na mladim licima su svakako slika na koju svi možemo da budemo ponosni, kao i na decu od koje ponekad treba nešto i naučiti. Bravo deco!

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: twitter.com/screenshot

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *