5 Jula, 2024
Aktuelno

“Niko ne zna za nju”, a ona rasprodaje arene u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu…

Pevačica Aleksandra Prijović koja je održala koncerte u tri pune Arene u Beogradu i koja je počela sa prodajom ulaznica za četvrti nastup u Areni u Zagrebu – “preko noći” je postala fenomen na ovim prostorima.

O tome govori da su joj pojedini mediji dali nadimak – Balkanska Tejlor Svift, a popularnost joj potvrđuju i zakazani koncerti u Zetri u Sarajevu i Čairu u Nišu.

Iako među „običnim slučaocima muzike“ nije važila za veliku zvezdu, ona je ovom balkanskom turnejom potvrdila ogromnu popularnost u državama bivše Jugoslavije, bez obzira na mišljenje muzičkih kritičara. Počela je, prema navodima tabloida, na veseljima ispod svadbarskih šatora – a dospela do rasprodatih arena i ogromne popularnosti u čitavom regionu.

Poslednje vesti iz njenog menadžmenta govore i da planira da sledeće godine organizuje koncert na Marakani, a u planu joj je i novi album.

O njoj su pisali i mediji u Hrvatskoj. Kako je konstatovao portal Index.hr Aleksandra Prijović je postala „top“ tema u medijima susedne države nakon što joj je pošlo za rukom da zakaže i četvrti koncert u zagrebačkoj Areni.

„Aleksandra Prijović nije zvezda samo u Hrvatskoj – ona puni velike dvorane širom regiona. Pevačica je tri puta zaredom prošle nedelje napunila beogradsku Štark arenu, a zakazala je i koncert u Nišu, kao i tri koncerta u Bosni i Hercegovini, od kojih će se dva održati u sarajevskoj Zetri. Kroz dan-dva i četvrta Arena mogla bi biti rasprodana. Dakle, Aleksandra Prijović jedna je od najvećih regionalnih zvezda. Po svim parametrima. Aleksandru mnogi nazivaju jedinom folk divom nove generacije, a fanovi je smatraju naslednicom Lepe Brene„, piše u tekstu portala „Index“.

Konstatuje se i da je u balkansku turneju ove pevačice uloženo na desetine hiljada evra, a podseća se i na njenu prošlost u emisiji „Zvezde Granda“.

Prilog o srpskoj pevačici se pojavio i na hrvatskoj televiziji Nova, gde su se komšije čudile velikom uspehu poznate pevačice.

„Više od 50.000 ljudi želi u Zagrebu da ide na koncert srpske pevačice Aleksandre Prijović. Zagrebačku Arenu pevačica je rasprodala i treću noć zaredom, pa je otvorila i četvrtu – rekli su prezenteri u Dnevniku hrvatske televizije Nova.

„Kako je mladoj Srpkinji to uspelo, a mnogim hrvatskim muzičarima nije? Sa 28 godina mogla bi četiri puta da zaredom peva u zagrebačkoj Areni“, dodaje se u prilogu, a potom je napravljena anketa sa građanima Zagreba o tome da li znaju ko je ona i da li slušaju njene pesme.

Marinović: Vodeći predstavnik nove generacije mladih folk zvezda

Sociolog Nemanja Marinović ocenjuje za N1 da je Aleksandra Prijović vodeći predstavnik nove generacije folk zvezda.

„Ako posmatramo fenomen njenih uspeha u poslednjih nekoliko meseci, ima više različlitih faktora za to. Prvi momenat je to što je subkulutra mladih izašla iz priče koja je bila ‘gaserska’. Aleksandra Prijović se sada nameće kao zvezda mlade generacije koja peva muzički stil koji je oduvek bio najpopularniji na ovim prostorima. On je bio u zatišju do pre nekoliko godina, tako da mislim da je to kontinuitet našeg kolektivnog balkanskog muzičkog ukusa“, smatra Marinović.

On navodi da je slična situacija sa muzičkim ukusom najvećeg broja građana od početka osamdesetih godina prošlog veka, praktično od pojave Lepe Brene, koja je sticajem okolnosti maćeha muža Aleksandre Prijović.

„Uspela je da napravi neku vrstu modernog folk zvuka koji je u skladu sa onim što su i svetski standardi, odnosno kombinuje ‘world pop’ sa našim primesama standardnog balkanskog zvuka. Prosto, time je privukla publiku od 7 do 77 godina, i ono što ona izvodi je muzika koja se najvećem delu publike sviđa“, opisuje Marinović.

Precizira da ne pripada izvođačima nove generacije koji „ne padaju u oči i uši“, kao izvođači „Desingerica i Pljugica“, već odgovara kulturi mladih, i ne smeta nikome.

„Ona je devojka koja savršeno peva i koja je napravila ozbiljno veliku produkciju. Pored toga, uz sebe ima proverene dobre autore koji prave kvalitetan moderni folk. Rekao bih da joj se sve uklopilo. Ključna stvar je ipak što se pozicionirala kao predstavnik nove generacije mladih izvođača koji izvode komercijalan pop folk. Mi nemamo tu novu generaciju tih pevača, sve se to završava sa Cecom i Aleksandra Prijović je prva koja je uspela da napravi ponovo tako nešto“, zaključuje Marinović.

Aleksandra Prijović je započela svoju karijeru još kao devojčica. Mediji koji je prate, beleže da je na jednom od svojih prvih festivala „Deca pevaju hitove“ pobedila pevajući pesmu „Takvi kao ti“ Nine Badrić. Navodi se da čim je postala punoletna prijavljena za takmičenje u Zvezdama Granda. Njena popularnost je počela pre 10 godina, 2013. godine, kada je u Zvezdama Granda osvojila četvrto mesto i kao nagradu dobila snimanje pesme. Prvi hit usledio je 2016. godine kada je snimila pesmu „Totalna anestezija“. Iste godine objavila je pesmu „Senke“ koja je za jedan dan na Jutjubu imala milion pregleda.

Tekst: n1info.rs

Foto: Goran Srdanov

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *