16 Septembra, 2024
AktuelnoNa današnji dan

Na današnji dan – 20. septembar – 1772. rođen je srpski književnik Joakim Vujić

Na današnji dan, 20. septembra 1519. godine portugalski moreplovac Fernando Magelan isplovio je iz Sevilje s pet brodova i 270 mornara, predvodeći špansku ekspediciju na putu oko sveta. Dve godine kasnije ubijen je u okršaju s filipinskim urođenicima, a 1522. u Španiju se vratio samo brod “Viktorija” i 18 preživelih i tako je prvi put dokazano da je Zemlja okrugla.

Na današnji dan, 20. septembra 1772. godine rođen je srpski književnik Joakim Vujić, otac modernog srpskog pozorišta. Bavio se prevodilaštvom, glumom, pisao je putopise, bio je neka vrsta svetskog putnika, poznavao niz stranih jezika. Školovao se u Baji, Kaloči, Segedinu.L icej i prava učio je u Požunu (Bratislava). Prva “teatralna predstavlenija” priredio je u Pešti, Baji i Segedinu između 1813. i 1815, a u Zemunu 1823. U tadašnjoj Kneževini Srbiji je s prekidima boravio od 1833. do smrti, i u Kragujevcu i Beogradu je, kao “Knjaževsko-serbskog teatra direktor”, osnovao 1834. i 1836. prve pozorišne trupe. Bio je protivnik jezičke reforme Vuka Karadžića kao i brojni učeni Srbi Vukovog vremena. Napisao je “Putešestvije po Serbiji”, “Zemljeopisanije”, kao i 21 dramsko delo, uključujući “Kreštalicu”, “Fernanda i Jariku” i “Ljubovnaju zavist čerez jedne cipele”. Autor je i jedne Francuske gramatike.

Na današnji dan, 20. septembra 1863. godine umro je nemački filolog i književnik Jakob Grim, osnivač savremene germanistike. Skrenuo je pažnju intelektualne javnosti na narodne umotvorine i jezik. Izučavao je istoriju jezika i starije književnosti. Bavio se narodnim predanjem, mitovima i bajkama, folklorom i običajima. Zasnovao je 1852. veliki “Nemački rečnik” i napisao je “Istoriju nemačkog jezika”. Prevodio je srpske narodne pesme, a iz prijateljstva s Vukom Karadžićem nastao je prevod Vukove Srpske gramatike. Zajedno s mlađim bratom Vilhelmom sakupio je i obradio brojne bajke poznate deci širom sveta.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *