1 Jula, 2024
Na današnji dan

Na današnji dan – 14. septembar – Počeo redovni železnički saobraćaj na relaciji Beograd – Niš

Na današnji dan, 14. septembra 1219. godine proglašena je autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, sa sedištem u manastiru Žiča, koju je kod vizantijskog cara Teodora I Laskarisa i nikejskog patrijarha Manojla I Haritopula izdejstvovao Sveti Sava (svetovno ime Rastko Nemanjić) potom prvi srpski arhiepiskop.

Na današnji dan, 14. septembra 1884 – Otpočeo je redovni železnički saobraćaj na relaciji Beograd – Niš. Početak gradnje pruge u julu 1881. simbolično je srebrnim budakom obeležio kralj Milan Obrenović. Prva svečana kompozicija tom prugom prošla je 4. septembra 1884. Bila je to prva redovna železnička linija na teritoriji tadašnje Kraljevine Srbije. Datum početka redovnog saobraćaja na ovoj relaciji prihvaćen je kasnije kao – Dan železničara. Najstarija pruga na teritoriji današnje Srbije puštena je u rad avgusta 1854. i povezivala je Belu Crkvu sa delom Banata koji se danas nalazi u Rumuniji.

Na današnji dan, 14. septembra 1961 – Rođena je Sonja Savić, srpska glumica koja je obeležila srpsku i kinematografiju bivše Jugoslavije izuzetnom i beskompromisnim pojavom i životnim stilom. Debitovala je u “Leptirovom oblaku” 1977, igrala je u nizu filmova i televizijskih serija, a širu popularnost stekla je 1983. ulogom Dečke u “Šećernoj vodici” Bate Prelića. Uloge u filmovima “Davitelj protiv davitelja” (Šijan), “Una” (Miša Radivojević), “Život je lep” (Bora Drašković) učinile su je popularnom širom negdašnje Jugoslavije. Druge uloge: “Mi nismo anđeli”, “Uvod u drugi život”, “Ni na nebu ni na zemlji”, “Urnebesna tragedija”, “Tango je tužna misao koja se pleše”,”Hleb i mleko” (“Zlatni lav” u Veneciji 2001.), “Od groba do groba”, “Jug jugoistok”, “Vratiće se rode”.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *