3 Jula, 2024
Na današnji dan

Na današnji dan – 13. septembar – rođen je Branimir Ćosić, srpski književnik

Na današnji dan, 13. septembra 1788. godine New York City proglašen prvom federalnom prijestonicom SAD-a. Grad su 1626. osnovali holandski doseljenici i nazvali ga Novi Amsterdam.

Na današnji dan, 13. septembra 1887. godine rođen je Lavoslav Ružička, jugoslovensko-švajcarski naučnik, češkog porijekla. Nosilac je osam počasnih doktorata — četiri za nauku, dva za medicinu, i po jednog za prirodne nauke i pravo. Godine 1939. godine postao je dobitnik Nobelove nagrade za hemiju.

Na današnji dan, 13. septembra 1903. godine rođen je Branimir Ćosić, srpski književnik i novinar. Ćosić je za života objavio tri knjige pripovedaka i tri romana, kao i zbirku intervjua sa istaknutim piscima svoga vremena. On pripada grupi pisaca koji su stvarali u međuratnom periodu. Međuratna književnost je stvarana sa naglašenom, tendencioznom osećajnošću prema životu obespravljenih ljudi. Ćosić pripada onoj grupi pisaca koja je dozrevala u danima okupacije u Prvom svetskom ratu, a koja je svoje ideale nije videla u društveno-političkom životu versajske Jugoslavije. Najznačajniji njegov roman “Pokošeno polje”, po mišljenju književnih kritičara, predstavlja jedno od najboljih dela našeg urbanog realizma. U njemu daje društvenu sliku Beograda i Srbije za vreme I svetskog rata i neposredno posle njega, sa kritičkim stavom prema savremenim zbivanjima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *