19 Juna, 2024
AktuelnoSrbija

Nišlije spasile ždrebe iz blata na Suvoj planini

Dvojica Nišlija Marko Maticek i Anreja Pešić, prilikom planinarenja na Suvoj planini tokom vikenda naišli su na ždrebe koje je ostalo zaglavljeno u blatu bare koje je krenula da se suši, a nakon dva sata spasavanja uspeli su da izvuku životinju na bezbedno. Sa njim su proveli nekoliko sati nakon toga, dok ždrebe nije počelo da jede, pije vodu i dok nije opet prohodalo.

Iz avanture u avanturu, tako je počeo i završio se vikend mladića na planini u blizini Niša. Svoj boravak na Suvoj planini započeli su u petak, 1. septembra, a nakon kampovanja, dan kasnije uputili su se ka jednom od najvećih vrhova te planine, Golemog Stražišta, prenosi portal „Južne vesti“.

„U subotu ujutru smo krenuli da se penjemo na vrh. Videli smo da jedna od krava gleda u baru, kako smo prišli videli smo da je tamo konj, da je živ i odmah smo rešili da moramo da ga izvadimo. Bio je nasred bare. Videlo se da nije bio samo jedan dan tamo, kad smo ušli u baru, u mulj, bilo je hladno, on se tresao“, opisuje događaj Nišlija.

Akcija spasavanja trajala je preko dva sata, pokušali su na više načina da ga izvade iz blata, a dubina je bila preko kukova. Jedan od njih ostao je i bez svojih čizmi u blatu, a odeća im je ostala prekrivena blatom i nije više bila za upotrebu.

„Zašao sam ispod njega, ali sam osetio dno, pesak i kamen. Kolenima sam ga izgurao na gore i uz neke rotacije i pokrete smo nekako uspeli da ga izvučemo“, kaže Maticek.

Konj ih je najpre grizao, bio je uplašen i izmoren, a nakon što su ga izvukli oraspoložio se i kako kažu, videlo se da je srećan i zahvalan što su mu pomogli.

„Trebalo mu je vreme da prohoda, bio je uplašen, nije hteo da pije vodu, da jede. Ostali smo s njim nekih 8 sati, nakon toga smo krenuli dalje i produžili naše planinarenje. Pratio nas je neko vreme dok se nismo odvojili“, priča Nišlija.

Oni su svoje planinarenje na Suvoj planini nakon toga nastavili, spasavanje im je produžilo avanturu pa su ostali još jednu noć koju nisu planirali, jer su ostali bez vode, a svojim kućama vratili su se sutradan.

Srećni jer su spasili konja, koga nisu želeli da ostave bespomoćnog u blatu.

Tekst: n1info.rs

Foto: Marko Maticek

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *