27 Jula, 2024
BalkanSrbija

Film o jedinom azilu za konje u Srbiji premijerno na Beldoksu

Kratki dokumentarni film „Na kraju puta“ rediteljke Ivane Todorović je nakon festivala širom sveta premijerno prikazan i na ovogodišnjem Medjunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks u Beogradu.

Rediteljka se odlučila da snimi ovaj film nakon što je saznala za jedini azil u Srbiji gde Željko i Viki na neki način žrtvuju svoje živote kako bi omogućili dostojanstven kraj konjima na samrti.

“Ja sam shvatila da ovaj film ima u sebi još jednu dubinu. Ti konji su kao i mi ljudi. Gliser koji je bio pobednik jugoslovenskog derbija, koji je u vreme filma bio u azilu, kada je ostario, njega su hteli da ubiju i da ga pretvore u kobasice. Onda ga je Željko spasao i dao mu je drugu šansu da doživi dostojanstvenu starost u azilu. Razmišljala sam šta će biti sa svima nama kada dodjemo na kraj puta i na kraj života, kada više ne služimo društvu, i šta ako nemamo Željka i Viki da brinu o nama”, objašnjava Todorović.

Snimanju filma prethodio je istražavanje koje je trajalo godinu dana. Film je snimljen za dve nedelje i tada je čitava filmska ekipa živela u azilu.

“Životom u azilu sa ekipom te dve nedelje, mi smo mogli da budemo 24 časa sa njima i da se sa njima stvori ta intima i da nas konji isto tako prihvate, i da sa konjima možemo da stvorimo intimu da bismo mogli da se igramo i sa krupnim kadrovima i sa snimanjem intimnih scena.”

Film „Na kraju puta“ je do sada prikazan na više medjunarodnih festivala uključujući Oregon, Palm Springs, Feniks, Nepal, Prizren i Skoplje, a u junu će biti prikazan i na festivalu u Oklandu, na Novom Zelandu.

Tekst: beta.rs

Foto: 24sedam.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *