21 Maja, 2024
Aktuelno

Maršal Tito se vraća na imanje Brdo kod Kranja u Sloveniji

Po odluci vlade Slovenije spomenik maršalu Titu pripada parkovnom uređenju protokolarnog imanja Brdo kod Kranja.

Vlada podržava povratak bronzanih skulptura koje su pre dve godine uklonjene iz parka Brdo kod Kranju. Kako je napisala u odgovoru na poslaničko pitanje Anje Bah Žibert (SDS), nakon povratka bi trebalo da usledi stručna odluka o odgovarajućem rasporedu na osnovu projekta uređenja parka, koji će voditi računa o strategiji upravljanja protokolarnim imanjem Brdo.

Kako su u Vladi napisali deo danas podeljene zbirke statua „bez jasnog stručnog opravdanja i bez valjanih zakonskih procedura i saglasnosti prebačen je u Pivku”. Tamo je deo ove zbirke izložen u otvorenim depoima državnih muzeja u kompleksu Vojnoistorijskog parka. Deo zbirke se i dalje nalazi na imanju Brdo, što, po oceni vlade „samo potvrđuje političku dimenziju ove samovoljne intervencije”.

Protagonisti uklanjanja statua, do kojih je došlo u vreme vlade Janeza Janše, kao ključni razlog naveli su to što od nastanka do danas nisu imali adekvatan konzervatorsko-restauratorski tretman. Kako je napisano u odgovoru Vlade potreba za izvođenjem restauratorskih radova bila je „samo izgovor za samovoljno prenošenje statua”. Ovi radovi nisu izvedeni, „istovremeno je neosiguran i potpuno nestručan prevoz do Pivke ozbiljno ugrozio statue”.

Prilikom prenošenja statua nije unapred izrađen konzervatorsko-restauratorski projekat koji bi bio osnov za stručnu i utemeljenu odluku o njihovom postavljanju na eventualnu drugu lokaciju. Stručna rasprava na konsultaciji u Ministarstvu kulture potvrdila je da je zahvatom u zbirci oštećen spomenik kulture od nacionalnog značaja imanja Brdo kod Kranja, da je narušena celovitost parkovskog uređenja imanja i da su intervencije dodatno ugrozile već ugrožena umetnička dela, piše u odgovoru na poslaničko pitanje., prenosi Delo.

Tekst: politika.rs

Foto: Gordana Čanović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *