25 Juna, 2024
Aktuelno

Srbija i Hrvatska u finalu Evrovizije. Poznati svi finalisti posle drugog polufinala

Luk Blek, predstavnik Srbije i bend Let 3 iz Hrvatske učestvovaće u finalu izbora za Pesmu Evrovizije u subotu, 13. maja

Publika je glasanjem odabrala prvih deset finalista ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije, a među njima su predstavnici Srbije i Hrvatske, Luk Blek i grupa Let 3.

Prve polufinalne večeri nastupilo je 15 izvođača, a plasman u finale obezbedile su i Moldavija, Švajcarska, Finska, Češka, Izrael, Portugal, Švedska i Norveška.

Šest zemalja – takozvana Velika petorka: Francuska, Nemačka, Italija, Španija i Velika Britanija, i prošlogodišnja pobednica Ukrajina – nastupaju u finalu bez prethodnog takmičenja.

Predstavnik Srbije Luk Blek nastup je posvetio nastradalima u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i u okolini Mladenovca i Smedereva.

Odluku o finalistima donose isključivo gledaoci iz 18 država koje imaju pravo glasa u prvom polufinalu, tako i iz zemalja koje ne učestvuju, čiji se glas računa kao dodatni.

Posle drugog polufinala u Liverpulu poznati su svi učesnici finala Pesme Evrovizije 2023.

Prolazak u finale, koje će biti 13. maja, je obezbedilo 10 od 16 zemalja, koliko ih je nastupilo.

Poslednjih 10 finalista su Albanija, Kipar, Estonija, Belgija, Austrija, Litvanija, Poljska, Australija, Jermenija i Slovenija.

Tekst: nadrugipogled.com/arhiva

Foto: bbc.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *