19 Juna, 2024
Zanimljivosti

Izbeglica iz Sirije, posle 8 godina postao gradonačelnik Ostelshajma u Nemačkoj

Njemački grad Ostelshajm izabrao je u nedelju sirijskog izbjeglicu za svog gradonačelnika apsolutnom većinom, objavila je u ponedeljak agencija dpa. Dvadesetdevetogodišnji Rajan Alšebl, koji je pobjegao iz Sirije 2015. godine, kandidovao se kao nestranački kandidat za gradonačelnika Ostelshajma u jugozapadnoj saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg, piše Gardijan.

Svoja iskustva u predizbornoj kampanji opisuje kao “uglavnom pozitivna”. Alšebl, koji je sa 55,4 odsto glasova bio prvi u odnosu na druga dva nezavisna kandidata, opisao je rezultat kao “senzacionalan” i rekao da je Ostelshajm “dao primjer širokog uma i kosmopolitizma za cijelu Njemačku”.

Rođen 1994. u gradu As Suvaida na jugozapadu Sirije, započeo je diplomu iz oblasti finansija i bankarskog menadžmenta, ali je odustao od toga zbog izbijanja rata, a kasnije je završio kao službenik za kancelarijsku administraciju u Njemačkoj. Sin profesora u srednjoj školi i inženjera poljoprivrede, Alšebl piše na svom sajtu da je odrastao u domaćinstvu Druza – religioznoj manjini koja je evoluirala iz islama u posebnu monoteističku vjeru i koja danas čini oko 3% stanovništva Sirije – ali više ne praktikuje nikakvu religiju.

Tekst: mondo.me

Foto: Profimedia

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *