23 Jula, 2024
Aktuelno

Naučnici iz Srbije, Hrvatske i BiH u finalu za najveća istraživačka dostignuća u medicini

Međunarodna stručna komisija konkursa “International Medis Awards for Medical Research”, koja nagrađuje najveća istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta iz država srednje i istočne Evrope, odabrala je 18 finalista a među njima su i tri istraživača iz Srbije, tri iz Hrvatske i jedan iz Bosne i Hercegovine. Među njima je i pet finalista iz Austrije, četiri iz Slovenije i dva iz Bugarske.

Finalisti iz Srbije su Ivo Božović, Sanja Petrović Pajić i Aneta Perić, iz Hrvatske Petra Šimac, Marko Lucijanović i Martina Tomić, a iz Bosne i Hercegovine Zlatan Zvizdić.

Spisak svih finalista Međunarodnog konkursa “International Medis Awards for Medical Research”

Komisija je pregledala 185 naučnoistraživačkih radova iz devet zemalja, a dodela nagrada je 9. marta u Ljubljani.

Za učešće u 9. International Medis Awards mogli su da se prijave lekari i farmaceuti koji su svoje naučno-istraživačke radove objavili u uglednim naučnim publikacijama.

Na ovogodišnji konkurs prijavilo se 238 istraživača iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije. Od toga je 185 prijava ispunilo zahteve konkursa.

International Medis Awards for Medical Research obuhvata nagrade za vrhunska istraživačka dostignuća u devet država srednje i jugoistočne Evrope na devet medicinskih područja, a nagrade predstavljaju priznanja lekarima i farmaceutima koji se pored redovnog posla bave i istraživanjima.

Konkurs je 2014. godine osnovalo slovenačko farmaceutsko preduzeće Medis.

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: Shutterstock

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *