13 Jula, 2024
BalkanHrvatska

ČETVRT STOLJEĆA „DESETKE“: Kultni album Hladnog piva napokon na vinilu

„Cilj nam je bio snimiti najglasniji najbrži album ikada i sad kad slušam pjesme s ‘Desetke’ se čudim verbalnoj rafalnoj paljbi na ‘Ne volim te’, ‘Nema više’ i ‘Anoreksiku'“, zaključuje Mile Kekin, frontmen Hladnog piva, prisjećajući se nastajanja albuma „Desetka“ koji je objavljen davne 1997. godine. Povodom tih 25 godina ovaj kultni album po prvi puta od sada je dostupan na vinilu nastalom uz suradnju sa zagrebačkom diskografskom kućom Dancing Bear.

Od početničkih koncerata s rodbinom i djevojkama u publici krajem osamdesetih godina kada su počeli s bazom u zagrebačkim Gajnicama, postali su jedan od najpoznatijih punk rock bendova u Hrvatskoj. U samo deset godina postali su jedan od najuspješnijih bendova ovog žanra te iako nisu prodali muda svirali su svuda. Uzori, ili kako oni kažu, ono što su svirali kada bi svirali, ono što im ide, vidjeli su u bendovima kao što su Ramones, Sex Pistols, Dead Kennedys, Motorhead, AC/DC, Judas Priest, Zabranjeno pušenje, Električni orgazam, Stones, Beatles, Azra i mnogi drugi.

Frontmen Hladnog piva, benda koji je odnedavno na pauzi, s nostalgijom se prisjetio snimanja ovog albuma nastalog u suradnji s Janezom Križajem, glazbenim producentom zaslužnim za izdavanje albuma brojnih regionalnih bendova,

„Kao prvo, nisam vjerovao da je prošlo već četvrt stoljeća, ali datum na izdanju je neumoljiv i kaže 1997. godina, kad sam imao 26 godina. Sjećam se dobro snimanja i kako smo dane i noći provodili u studiju Metro kod producenta Janeza Križaja u centru Ljubljane. Kao što i samo ime studija sugerira, Metro je bio u podrumu, bez prozora, ali i bez tuša. Nakon nekoliko dana smo se osjećali k'o rudari koji izlaze iz jame pa im treba malo vremena da im se oči naviknu na sunce“, prisjeća se Kekin koji već neko vrijeme „pliva“ u solo glazbenim vodama.

Album „Desetka“ donio je hitove koji su se do danas održali kao dio popularne kulture u Hrvatskoj, a tom prilikom valja istaknuti „Ne volim te“, „Nema više“ i „Roštilj“ kao pjesme prigodne za svako vikend druženje, kako kaže Kekin.

Od tada je uspjeh Hladnog piva samo rastao te se danas ekipa iz Gajnica može pohvaliti brojnim uspjesima.

Tekst: lupiga.com

Foto: Dancing Bear

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *