19 Aprila, 2024
AktuelnoBalkanSrbija

Srpska šljivovica svetsko dobro – na Unesco listi nematerijalnog nasleđa čovečanstva

„Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice“, element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su Tanjugu u Ministarstvu kulture.

Odluku o upisu doneo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na 17. zasedanju koje se održava u Rabatu, u Maroku.

Nominaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu uz učešće nosilaca nasleđa, lokalnih zajednice, institucija i nevladinih organizacija, udruženja, a predlagači su Etnografski muzej u Beogradu i Narodni muzej Čačak.

Ministarstvo kulture je 2021. nominovalo šljvovicu za Reprezentativnu listi nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Prethodno su na listu uvršteni još neki običaji, kao što je pevanje uz gusle, kolo, slava i zlakusko lončarstvo.

Postoji i Uneskova lista materijalnog nasleđa, na kojoj su manastiri Dečani i Sopoćani, kao i ultimatum Austrougarske Srbiji o objavi Prvog svetskog rata.

Balkanske države učestvuju u radu Uneska već više od 70 godina – Jugoslavija je postala članica 1950, dok je Srbija u organizaciju stupila krajem 2000. godine.

Tekst: tanjug.rs

Foto: profimedia

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *