13 Jula, 2024
AktuelnoSrbija

Umeo je da se raduje, voli i našali. 100 godina od rođenja Duška Radovića u Nišu

Čovek koji je umeo da se raduje, a o tome je pisao i govorio. Ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, koji mnogi i dan danas prate i poštuju. Tog 29. novembra 1922. u Nišu rođen je Dušan Duško Radović.

Zapamćen kao jedan od najvećih srpskih pesnika i pisaca, danas bi napunio 100 godina. Duško Radović je bio srpski književnik, pisac, pesnik, aforističar, novinar, urednik dečjih emisija na radiju i televiziji, dečjih časopisa i TV serija, piše b92.

Na ovaj dan bi imao tačno 100 godina, njegov duh i dalje ne vene jer se mi rado prisećamo svega što je izrekao za života. Dela ovog autora prevođena su na sve značajnije svetske jezike. Smatrao je da poezija treba da raduje, a ne da zbunjuje čitaoce. Prema deci se odnosio s poštovanjem pružajući im zdrave, razumljive poruke koje daju mašti na volju.

Jedna od njih je:

Neko iz detinjstva ponese samo uspomene, a neko sačuva u očima, ušima, u srcu još malo one radoznalosti i nemira pa ume da se igra i raduje malim stvarima.“

Umeo je da se izrazi u svakoj prilici, a njegovi aforizmi su premda bili više i šaljive prirode,poput: „Žene koje su se dobro udale, jutros idu kolima na posao. Voze ih muževi koji su se loše oženili.“

Takođe, pregršt lepih ljubavnih citata je itekako uvek imao veliku pažnju mnogih, koja ne jenjava ni dan danas.

„Volite se kada niste zajedno. To je prava ljubav. Ko ume da voli samo kad je zajedno, taj ne pravi pitanje s kim je.“
„Nema lepše slike nego videti dve glave na jednom jastuku. Lepo je čak i onda kad su se našle jer nisu imale drugi. Dobra je svaka muka koja nas povezuje i loše je svako dobro koje nas razdvaja.“

Najširoj publici je poznat po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima Radija „Studio B“, koji su kasnije objavljeni u tri knjige „Beograde dobro jutro“. Bio je veliki ljubitelj fudbala i navijač FK Partizan.

Postao je noćna mora tadašnjeg režima zbog čega je njegova emisija, „Beograde, dobro jutro“, ukinuta. Umro je 1984. godine, samo godinu dana nakon odlaska u penziju. Pred smrt je rekao: „Ko izbegava da umre, taj je protiv progresa i lepše budućnosti“.

Veliki jubilej 100 godina Duška Radovića biće obeležen u utorak, 29. novembra u 18 časova u Malom pozorištu „Duško Radović“.

Tekst: b92.net

Foto: Printscreen/ youtube/ RTS Kvadratura kruga – Zvanični kanal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *