23 Oktobra, 2024
AktuelnoSrbija

Otvoren Beogradski sajam knjiga. Dušan Kovačević: Ovo je mesto za traženje mira

Praćen brojnim posetiocima, 65. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, pod sloganom „Povratak napisanih”, posle dve godine pauze zbog COVID pandemije, otvorio je u nedelju akademik Dušan Kovačević, ističući da je naša obaveza da na svakom mestu, pa tako i na Sajmu knjiga, tražimo alternativu za mir.

– Svako vreme i svako mesto je naša obaveza da se pronađe alternativa za mir. Pod krovom ove naše nacionalne izložbe knjiga žive pisci, ovde je i „Rat i mir“, „Na Drini ćuprija“, „Zločin i kazna“, „Vreme smrti“… Kome su i zašto su pisane te velike knjige ako se njihove priče ponavljaju, kao da ih niko nikada nije čitao – konstatovao je Kovačević.

– Moliću boga za mir uz prizivanje razuma i pameti za generacije koje dolaze i koje uče da čitaju. Želeo bih da se vidimo sledeće godine uz pozdrav naslova „Doviđenja u oktobru“, proglašavam Beogradski sajam knjiga otvorenim – poručio je Dušan Kovačević.

Ceremonija otvaranja je počela nastupom Umetničke radionice Mari Mari, na čelu sa Lenom Kovaćević, izvedbom pesme „Vostani Serbije“, Dositeja Obradovića.

Do 30. oktobra, pod sloganom “Povratak napisanih”, uz učešće oko 400 izlagača, publika će moći da prisustvuje i učestvuje u diskusijama, tribinama i promocijama. Počasni gost manifestacije je Rumunija.

Uz domaće, predstaviće se i izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Kine, Irana, Švajcarske, Maroka, Egipta, Indije i Poljske. Gosti Programa iz inostranstva biće pisci Patrik Beson (Francuska), Ajfer Tunč (Turska), Đovani Dozini (Italija) i Đorđe Matić (Hrvatska), a u različitim programima učestvovaće i više od 40 srpskih autora.

Beson će u Beogradu predstaviti novo delo “Đoković: Odbijam” (“Đoković, Le Refuse”), saopšteno je iz izdavačke kuće “Čigoja štampa” iz Beograda. Za francuskog pisca teniser je savremeni borac za srpske tradicionalne interese u svetu. Medijska hajka na zapadu protiv Novaka Đokovića nije Besona ostavila ravnodušnim, pa je kroz knjigu digao glas protiv “dvojakih aršina i medijske manipulacije koja se nanosi svetlom čelu i čistom obrazu”.

Razgovorima će biti obeležene godišnjice Ive Andrića, Vaska Pope i Borislava Mihajlovića Mihiza, a biće reči i o uticaju velikih romana svetske književnosti “Zli dusi” Dostojevskog i “Uliks” Džojsa na savremenu književnost, povodom 150, odnosno 100 godina od njihovog objavljivanja.
Izdavači najavljuju velike popuste do 70 odsto, cena ulaznice je 300 dinara, grupna je 200, a parking karta 150 po započetom satu. Radno vreme petkom, subotom i nedeljom je od 10 do 21 sat, ostalim danima od 10 do 20 časova.

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: sajam.rs

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *