23 Oktobra, 2024
AktuelnoBalkanCrna Gora

Dritan Abazović: Crna Gora neće postati ni srpska Sparta ni velika Albanija

On je na konferenciji za medije rekao da će se Crna Gora razvijati kao građanska država, i da je uslov ove platforme ekspertska vlada. Abazović je poručio da za DPS neće biti mesta u ekspertskoj vladi, ali hoće u administraciji.

Abazović je dodao da nema nikakvih kompromisa sa nacionalnim interesima Crne Gore.

Kazao je da, uprkos pozivima i porukama koje je primio u prethodnom periodu, daje reč da neće podleći pritiscima bilo koje vrste i da je njegov najveći interes nacionalni interes Crne Gore.

Kazao je da je u ovom trenutku poražena mafija i kriminal, a ne građani bilo koje nacije ili orijentacije.

Poručio je da se trebaju smanjiti tenzije, i pozvao pripadnike manjinskih naroda da se ne osećaju ugroženim.

On je najoštrije osudio sinoćnje sukobe i pozvao sve građane Crne Gore na mir.

Nekoliko osoba povređeno je u Podgorici tokom noći u sukobima pristalica DPS-a i opozicije, objavili su podgorički mediji.

Teži incident sprečila je policija, koja je razdvojila te dve grupe. Letele su kamenice, flaše, čaše, pepeljare. Iz Uprave policije je potvrđeno da ima više sporadičnih prijava o narušavanju javnog reda i mira, te da je kasno popodne u Nikšiću privedeno šest osoba.

Nekoliko osoba povređeno je u Podgorici tokom noći u sukobima pristalica DPS-a i opozicije, objavili su podgorički mediji.

Teži incident sprečila je policija, koja je razdvojila te dve grupe. Letele su kamenice, flaše, čaše, pepeljare. Iz Uprave policije je potvrđeno da ima više sporadičnih prijava o narušavanju javnog reda i mira, te da je kasno popodne u Nikšiću privedeno šest osoba.

Na juče održanom sastanku lidera koalicija “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića, dogovoreno je nekoliko principa na kojima će funkcionisati naredna vlast.

Najpre, nova demokratska vlast će odgovorno sprovoditi sve međunarodno preuzete obaveze.

“Drugo, da će nova demokratska vlast realizovati sve neophodne reforme kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku pristupila Evropskoj uniji. Treće, da će nova, demokratska vlast biti ekspertska, konstituisana od kadrova koji su stručnjaci iz konkretnih oblasti bez obzira na njihovu političku, versku, nacionalnu ili bilo koju drugu osobenost”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će nova vlast u potpunosti biti posvećena poštovanju Ustava i primeni zakona, uz izmene, dopune i reviziju svih diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, uključujući i Zakon o slobodi veroispovesti.

Oni su kazali da, osim toga, pružaju ruke predstavnicima manjinskih naroda sa željom da zajednički grade lepšu i prosperitetniju budućnost Crne Gore.

“To je sve ono što smo govorili u kampanji. Bez tih principa nema dogovora. To je svima bila jasno. Mene raduje što su to kolege bez problema prihvatile”, rekao je Abazović.

Dodao je da nikakvih problema nije bilo u vezi sa pitanjima poput Kosova i NATO i ističe da ih ni ne očekuje.

“Politika naše koalicije je sasvim jasna, da nema nikavih promena u spoljno-političkom kursu Crne Gore, da imamo najbolju dobrosusedsku saradnju, da težimo da Crna Gora postane članica EU i da nastavimo rad u organizacijama u kojima do sada učestvujemo. Sve preuzete međunarodne obaveze, potpisani međunarodni ugovori nastaviće da se primenjuju bez smetnji”, naglasio je Abazović.

Na pitanje vidi li sebe u ekspertskoj vladi, Abazović je rekao da o tome nisu razgovarali.

“Meni je samo cilj da stručni, dostojanstveni i pošteni ljudi preuzmu državne funkcije. Nikad nisam imao želju da se namećem kao rešenje, spremni smo da žrtvujemo i svoje političke karijere u cilju ostvarivanja dobrobiti građana”, istakao je Abazović i dodao da su “crvene linije bili parametri koji su već prihvaćeni”.

Demokratska partija socijalista predsednika Mila Đukanovića odlazi u opoziciju, nakon što su više od trideset godina bili na vlasti.

Izvor: rs.n1info.com

Foto: portalanalitika.me

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *