5 Jula, 2024
Srbija

Mladi niški matematičari osvojili srebrne medalje na Međunarodnom takmičenju

Učenici trećeg razreda odeljenja za talentovane matematičare Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša Jovan Arizanović i Marko Milenković osvojili su druga mesta u svojim kategorijama na Međunarodnom takmičenju iz matematike “Innopolis Open” za učenike srednjih škola u Rusiji.

Posle dva nivoa onlajn takmičenja, mladi gimnazijalci su se plasirali na međunarodno takmičenje koje organizuje Inopolis Univerzitet iz Rusije.

tim srbije, foto gimnazija svetozar markovicTim Srbije; foto: Gimnazija “Svetozar Marković”

Srbiju su, pored Arizanovića i Milenkovića, predstavljali i Igor Engi i Aleksa Sotirov, učenici drugog razreda Matematičke gimnazije iz Beograda. Lider tima bio je Dušan Drobnjak sa Matematičkog fakulteta u Beogradu.

Srpski tim se vratio sa tri odličja, a dva su stigla u Niš.

Marko Milenković i Jovan Arizanović su osvojili drugo mesto, s tim da se Jovan takmičio u starijoj kategoriji kao učenik četvrtog razreda, a Igor Engi je osvojio prvo mesto u kategoriji drugog razreda – kažu u Gimnaziji “Svetozar Marković”.

Ekipa naših matematičara, kako kažu u niškoj Gimnaziji, pored priznanja za izvanredne rezultate, donela je i snažne utiske o pametnom, a najmlađem gradu u Rusiji, u kome su visoke tehnologije stvarnost.

Inopolis je, kažu, pravi grad budućnosti, zamišljen kao grad nauke i robotke na čijem se Univerzitetu školuju IT genijalci i rade vodeći stručnjaci, a grad tek raste na oko 40 kilometara od Kazanja i 800 kilometara istočno od Moskve, na obali Volge – kažu u Gimnaziji “Svetozar Marković”.

“Innopolis Open” je godišnje takmičenje za učenike srednjih škola mlađih od 19 godina.

Tekst: Ljubica Jocić

Foto: juznevesti.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *