19 Juna, 2024
Aktuelno

Pre 20 godina “Mali princ” Egziperija u Francuskoj proglašen za knjigu veka

Priča Antoana de Sent Egziperija o susretu jednog pilota i malog princa sa druge planete oduševljava čitaoce širom sveta još od 1943. godine.

“Mali princ” je knjiga za male i velike… Napisana poput bajke, ona otkriva utopijski svet kroz priču o dečaku dospelom sa udaljene i sićušne planete i njegovom traganju za odanošću i ljubavi.  Ovo je knjiga i o stvarnom svetu, o čoveku, njegovim zabludama i grehovima, o nevinosti u otkrivanju najdubljih i najdragocenijih vrednosti postojanja, koja svojom sugestivnošću i poetskom toplinom decenijama osvaja generacije mladih i odraslih čitalaca.

„Mali princ“ je preveden na više od 250 jezika

Egziperijeva knjiga je jedno od najčitanijih i najprevođenijih dela svetske književnosti. Često se koristi u školama kao pomagalo za učenje stranih jezika. Njen jednostavni stil čini je posebno pogodnom za prevođenje na manje poznate i ugrožene jezike. U Argentini je 2005. prevedena na starosedelački jezik Toba – radi se o velikoj počasti, budući da je do tada jedina knjiga prevedena na taj jezik bila Biblija.

Na današnji dan 1999. godine ovo delo je proglašeno za knjigu veka u Francuskoj.

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: Shutterstock

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *