13 Jula, 2024
Uncategorized

Krajem decembra premijera prve tamburaške opere na svetu

PREMIJERA prve tamburaške opere na svetu zakazana je za 29. decembar u Semiču, u slovenačkoj Beloj Krajini. Dan ranije održaće se i pretpremijera, a od Nove godine slede nastupi ne samo u Sloveniji već i u Novom Sadu, Skoplju, Kumanovu, Osijeku, Pragu, Irkutsku, Klivlendu…

Autor ove jedinstvene opere, rođeni je Piroćanac Gregor Zagorc (34), kompozitor sa diplomom Muzičke akademije u Novom Sadu, sada profesor u Srednjoškolskom centru u Novom Mestu. Komponovanjem prve tamburaške opere, ovaj jedinstveni umetnik, etnomuzikolog, dirigent, nesumnjivo će ući u svetsku istoriju muzike. Ali, strepnju pred predstojeću pretpremijeru ne skriva.

– Imam tremu, odgovornost, prvi put u svetu izvodimo tamburašku operu, dirigujem tome – ne krije emocije Zagorc, učesnik nedavno održanog Kongresa Svetske tamburaške asocijacije u Novom Sadu. – Biće prisutan krem tamburaškog sveta, etnomuzikolozi, muzikolozi, profesori, majstori tamburice. U Sloveniji se tako nešto nikad nije dogodilo, kao što su recimo, okupljanja tamburaša, u Novom Sadu. Karte su planule za 50 minuta. Ne znam kako ću sve da preživim.

Istorijski trenutak, slaže se Zagorc, predstavljaće svojevrsnu revoluciju u muzičkom svetu. Potvrda za to je činjenica da za tamburašku operu vlada ogromno interesovanje i da je nova sala Kulturnog centra u Semiču rasprodata za pet narednih izvođenja.

– Planiram da je pokažem svima, jer smatram da je tamburica nacionalni slovenački instrument, a ne harmonika, kako mnogi smatraju, jer je ona germanska. Tambura je, zapravo, instrument Slovena – tvrdi Zagorc.

Rođen u Pirotu, budući da mu je otac bio vojno lice, po završenoj osnovnoj školi, naš sagovornik se preselio u Leskovac gde je maturirao. Muzičku akademiju diplomirao je u Novom Sadu u klasi profesora Miroslava Štatkića

Pre devet godina sa porodicom se preselio u Novo Mesto, zaposlio kao predavač, formirao Big bend džez orkestar, tamburaški orkestar “Dobreč”, nastupao širom Slovenije.

– Želja mi je davnašnja bila da napišem operu, najkompleksniji muzički oblik, ali nisam imao “kilometražu” – priča Zagorc. – Sazreo sam, na jednoj večeri operskih arija, gde je sve fantastično zvučalo, i prelomio. Libreto je zasnovan na belokrajinskoj legendi “Ambrož i Katarina” o zabranjenoj ljubavi grofovske ćerke i seljaka. Opera ima osam solista iz Srbije, Hrvatske, Italije i Slovenije, 33 tamburaša, dodatni članovi orkestra, mešoviti hor od 34 člana, šest plesnih parova. Gotovo 90 aktera na sceni. Sve to mi je “uzelo” dve godine života ali entuzijazam svih učesnika, posebno hrabri.

Tekst: novosti.rs

Foto: N. Stojanović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *