27 Jula, 2024
AktuelnoSvet

Žena čije se ime ne zna, a spasila je preko 2500 jevrejske dece!

Irena Sendler (1910-2008) je neustrašiva Poljakinja koja je za vreme Drugog Svetskog rata, u periodu od 1942. do 1943. godine, spasila 2500 jevrejske dece iz varšavskog geta smestivši ih u hrišćanske porodice. Za razliku od Oskara Šindlera za kojeg je zahvaljujući Spilbergovom filmu „Šindlerova lista“ čuo ceo svet, mnogi ne znaju ko je Irena Sendler.

Priča o Ireni Sendler, hrabroj ženi koja je spasila duplo više jevrejske dece od Šindlera, dospela je u žižu svetske javnosti 2000. godine kada su četiri studentkinje iz Kanzasa pobedile na takmičenju iz istorije sa radom o herojskim podvizima Irene Sendler. Njihova predstava „Život u tegli“ izvođena je više od 300 puta u Kanadi,
SAD-u i Poljskoj. Zahvaljujući ovim studentkinjama inspirativna priča o Ireni Sendler, ušla je u nastavni plan američkih Univerziteta. One su intervjuisale Irenu Sendler, animirale medije, objavile knjigu i napravile sajt.

Jevrejsku decu, Irena je krijumčarila pored Gestapoa u vrećama za krompir, kutijama i radničkim kovčezima, a potom kroz podrume, tajne prolaze i stražnja vrata u crkvu iz koje su izlazili kao hrišćani, sa novim imenima i lažnim dokumentima. Uz sebe je uvek vodila psa koji bi lavežom nadjačao eventualni plač dece koju je krijumčarila. Stariju decu učila je hrišćanskim molitvama i kako da se krste, da ih pred nacistima ne bi odali njihov jezik i vera.

Uz pomoć saboraca decu je smeštala u domove, sirotišta i manastire. Beležila je njihova imena i adresu nove porodice, papir stavljala u teglu koju bi zakopala ispod drveta u komšijskom dvorištu, kako bi jednog dana mališani bili locirani i vraćeni svojoj porodici. „Nemojte nikada zaboraviti svoje pravo ime“, govorila bi deci koju je ostavljala u manastirima ili kod Poljaka koji su rizikovali živote pružajući
utočište jevrejskoj deci.

Irenine tajne akcije otkrivene su krajem 1943. godine. U mučenjima Gestapoa polomljene su joj noge i osuđena je na smrt. Spas joj je stigao u poslednji čas kada je njen saborac podmitio čuvara da zaustavi izvršenje kazne.
O životu Irene Sendler snimljen je 2009. Godine film „Hrabri život Irene Sendler“, reditelja Džona Kenta Harisona, u kome igraju Ana Pakvin i hrvatski glumac Goran Višnjić. Bila je izraelsko-poljski kandidat za Nobelovu nagradu za mir 2007. godine.

„ Svako dete koje je preživelo uz moju pomoć, predstavlja opravdanje za moje postojanje na zemlji. U snovima još uvek čujem krike dece kada su odvajana od svojih roditelja. Više od pola veka je prošlo od pakla holokausta, ali njegova utvara i dalje visi nad svetom, to ne smemo da zaboravimo“, rekla je Irena Sendler u intervjuu datom studentkinjama iz Kanzasa. Dodajući, da je kao zavet primila reči svoga oca koji joj je na samrti rekao: “Ako vidiš osobu koja se davi priskoči joj u pomoć – bilo da umeš ili ne umeš da plivaš“.

Izvor: iserbia.rs

Foto: Wptschedule

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *