19 Juna, 2024
Bosna i HercegovinaCrna GoraHrvatskaSrbija

Po slobodi medija Hrvatska na 63., BiH na 64., a Srbija na 90. mestu od 180.

Srbija je pala za 14 mesta na Svetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2019. godinu, organizacije Reporteri bez granica, i nalazi se na 90 od 180 mesta, objavila je ta organizacija danas.

Autori izveštaja navode da je Srbija, pod vlašću predsednika Aleksandar Vučića, za pet godina postala mesto u kome novinarstvo nije bezbedna profesija niti uživa podršku vlasti.

“Raste broj napada na medije, uključujući pretnje smrću, a sve češće su i zapaljive izjave zvaničnika usmerene protiv novinara,“ piše u izveštaju za 2019. godinu, uz upozorenje da su mnogi napadi na novinare ostali neistraženi i nerešeni, a počinioci nisu kažnjeni.

“Agresivne kampanje protiv istraživačkih novinara koje sprovode provladini mediji su u punom jeku. Neki hrabri novinari i dalje izveštavaju o opasnim temama kao što su kriminal i korupcija, ali njihovi izveštaji imaju ograničenu publiku zbog koncentracije vlasništva nad medijima”, upozorili su autori izveštaja.

U izveštaju se ukazuje na veze između političara i medija, činjenicu da vlasti tolerišu lažne vesti i nedostatak pluralizma kao razloge za zabrinutost.

Autori izveštaja su naveli primer podmetanja požara u kući novinara Milana Jovanovića koji je pisao o korupciju na lokalnom nivou.

Bosna i Hercegovina se po slobodi medija nalazi na 63. mestu na svetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica.

Po indeksu medijskih sloboda Hrvatska se poboljšala za pet mesta, te je sada na 64. mestu, ali organizacija upozorava na politički pritisak na javnu televiziju, fizičke napade i zastrašivanje novinara putem interneta.

Slovenija je po slobodi medija 34, a Crna Gora je 104.

Izvor: rs.n1info.com

Foto: nadrugipogled.com/arhiva

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *