1 Jula, 2024
Na današnji dan

28. juna 1918. srpska, kao jedina strana zastava ikada, podignuta u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Vudro Vilson naložio je da se 28. jula 1918. godine na Beloj kući, na zgradama javnih ustanova i na crkvama svih veroispovesti u SAD istakne srpska zastava. U poruci američkoj javnosti izneo je i razloge zbog kojih se odlučio na taj gest, možda bez presedana u dotadašnjoj diplomatskoj istoriji.

„U nedelju 28. jula – poručio je predsednik Vilson – navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemenito je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovnika i vojnoj moći… Iako je njihova zemlja opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost”, naveo je predsednik Vudro Vilson i u nastavku poruke koju su objavili američki listovi poručio:

„Primereno je da narod Sjedinjenih Američkih Država, privržen očiglednoj istini da je pravo naroda svih država, malih i velikih, da žive sopstvenim životom i da biraju svoje vlade, prisećajući se da su načela za koje se Srbija viteški borila i propatila ista ona za koja se zalažu Sjedinjene Države, povodom ove godišnjice izrazi na adekvatan način saosećanje sa ovim potlačenim narodom koji se tako herojski odupirao težnjama germanske nacije da dominira svetom.”

„Siguran sam da se pravda za Srbiju nalazi na samom vrhu svih poimanja pravde u mislima svakog mislećeg i patriotski orijentisanog čoveka u SAD”, naveo je predsednik Vilson u telegramu povodom 28. jula koji je uputio Nikoli Pašiću, predsedniku Vlade Kraljevine Srbije.

Samo mesec dana pre nego što je srpska zastava istaknuta na Beloj kući i pre navedenih dirljivih i snažnih poruka predsednika, u SAD je 28. jun 1918. godine obeležen kao veliki srpski praznik – Dan Kosova. Moralno i pobedonosno pulsiranje Kosovske bitke tako se 530 godina docnije prenelo na svet ojađen do tada nikad nezabeleženom klanicom Velikog rata.

Srpska zastava je jedina strana zastava ikad podignuta u Beloj kući!

Tekst: politika.rs

Foto: istorijskizabavnik.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *