19 Juna, 2024
AktuelnoNa današnji dan

10. juna 1610. Holandski doseljenici se iskrcali na Menhetn koji su kupili od Indijanaca

Na današnji dan, 10. juna 1610. godine, prvi holandski doseljenici iskrcali su se na ostrvo Menhetn, sada centralni deo Njujorka. Holanđani su 1626. za nekoliko bala tkanine i jeftinu bižuteriju otkupili od Indijanaca ostrvo i na njegovom južnom delu podigli naselje Novi Amsterdam.

Menhetn (Manhattan) je ostrvo i gradska oblast Njujorka i čini okrug Njujork (New York County). Okružen je rekama Hadson, Ist i Harlem.

Menhetn ima 1.694.251 stanovnika, ali je najmanja gradska oblast grada Njujorka sa površinom od 59,1 km², zbog čega ima najveću gustinu stanovništva od čak 25.800 st/km².

Menhetn se često označava kao ekonomski i kulturni centar SAD. Na njemu se nalaze Volstrit, Tajms skver, Sedište UN. Nekretnine na Menhetnu su među najskupljima u svetu i mnogi medijski konglomerati su smešteni u ovoj njujorškoj gradskoj oblasti.

Na Menhetnu se nalazi glavna uprava grada Njujorka, odnosno gradska skupština i opštinski sud Njujorka, pa je Menhetn ujedno i centralna gradska oblast grada. Zbog toga se u zvaničnim dokumentima zove samo Njujork (New York), što nije slučaj za ostale četiri gradske oblasti grada, koje se koriste svojim izvornim imenima tj. Kvins, Bruklin, Bronks, i Staten Ajland.

Tekst: sr.wikipedia.org
Foto: Anthony Quintano – Flickr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *