19 Juna, 2024
AktuelnoNa današnji dan

5. juna 1969. uspostavljena prva internet veza na svetu

Na današnji dan, 5. juna 1969. godine, uspostavljena prva internet veza na svetu.

Internet je svetski sistem umreženih računarskih mreža koje omogućavaju funkcionisanje komunikacionog sistema. Čuveni ARPANET je preteča današnjeg interneta, nastao 1969. godine, istraživanjem mreže računara pod kontrolom Ministarstva odbrane SAD-a.

ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) bila je prva računarska mreža na svetu i preteča današnjeg Interneta koju je u periodu od 1967. do 1969. godine razvila agencija ARPA (U.S. Department of Defense Advanced Research Projects Agency), koja je kasnije preimenovana u DARPA.

Ova mreža sastojala se od malih računara koji su skladištili i preusmeravali pakete podataka, a međusobno su bili povezani modemima.

Prva internet veza puštena je u pogon, na današnji dan 5. juna iste godine, ali se koristila u vojne svrhe. Veza je bila slaba sa brzinom od 50 kbit/s, ali s obzirom na period nastanka, svaka vrsta truda je bila duboko cenjena.

Tek 30 godina kasnije, internet je uspeo da se probije na svet trgovine i poslovanja, stvarajući javnu dostupnu mrežu u vidu paketa koji povezuje mrežu i računare korišćenjem protokola. U okviru prvog paketa nalazila se elektronska pošta, chat room, prenos datoteka i podataka, dokumentacije otvorene world wide vebom.

ARPANET je nastao sa primarnim ciljem da se otkrije koje će komandne mreže opstati, i da li takva mogućnost uopšte postoji ako dođe do nuklearnog napada. Vrlo brzo uvidevši prednost brze veze, vojni eksperiment je prerastao u javno istraživački rad.

Tekst: novisvet.rs
Foto: happytv.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *