19 Juna, 2024
Na današnji danZanimljivosti

19. maja 1969. mjuzikl “Kosa” izveden u Beogradu, kao četvrta postavka u svetu

Čuveni mjuzikl Džeroma Ragnija i Džejmsa Rada na sceni Ateljea 212 premijerno je izveden 19. maja 1969. godine, kao četvrta postavka u svetu i prva u nekoj socijalističkoj zemlji.

“Kosa” je kasnije planetarno proslavljena filmskom verzijom češkog oskarovca Miloša Formana iz 1979. godine, u kojoj su igrali Džon Sevidž i Trit Vilijams.

Za prvu „Kosu“ u Ateljeu 212, glavni „krivci“ su Mira Trailović i Zoran Ratković. Naime, oni su tu predstavu 1968. godine gledali na Brodveju. Nije im trebalo mnogo da postignu potrebne dogovore i potom povere Bori Ćosiću da je prevede i adaptira.

U toj čuvenoj predstavi glumci su se pevajući „Daj nam sunca“ pojavljivali bez odeće. Bila je to, kažu, prva golotinja na pozorišnim scenama bivše Jugoslavije, a predstava je dva puta izvedena pred Titom, ali bez svlačenja na sceni i cepanja vojnih knjižica. Upućeni kažu da je čak i Josip Broz Tito na dočeku 1970. pevao numeru „Daj nam sunca“ iz tog mjuzikla.

Fotografija Broza sa “beogradskim plemenom” je obišla svet. Svojevrsna zanimljivost je i činjenica da je Atelje 212 tada odbio da gostuje sa „Kosom“ u Trstu jer su Italijani tražili da je cenzurišu.

Jovan Ćirilov kaže da je „Kosa“ bila senzacionalan događaj u američkom pozorištu jer se u „jednom zabavnom žanru odigralo nešto najkritičnije prema tadašnjem društvu“. U časopisu „Njusvik“ 7. jula 1969. godine objavljeno je da su Njujorčani Džerom Ragni i Džejms Rado, autori „Kose“, izjavili da im je beogradska postavka najdraža od svih verzija njihovog mjuzikla koje su videli. Kada su prisustvovali ateljeovskoj „Kosi“ autori su se popeli na pozornicu. Kasnije su izjavlji­vali da „Beograd nema malograđanskih predrasuda“.

Tekst: nadrugipogled.com
Foto: blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *