22 Oktobra, 2024
AktuelnoNa današnji dan

8. maja 1894. Mihajlo Pupin patentirao aparat za telefonske i telegrafske prenose na velike udaljenosti

Čuveni srpski naučnik Mihajlo Pupin, na današnji dan osmog maja 1894. patentirao je u Njujorku aparat za telefonske i telegrafske prenose na velike udaljenosti. 15 godina kasnije, čuveni „New York Times“ pisao je: „Bežični telefon će se koristiti za razgovore na vrlo velikim rastojanjima u razumno bliskoj budućnosti, smatra dr Mihajlo Pupin sa Univerziteta Kolumbija, čiji je izum induktivnog kalema omogućio, ako ništa drugo, transkontinentalno telefoniranje, kao što je prikazano u ponedeljak u kompaniji „American Telephone and Telegraph“. Doktor Pupin je sinoć rekao da radi na usavršavanju instrumenta za bežičnu telefoniju koji će, kako je uveren, učiniti mogućom komunikaciju na praktično bilo kojoj razdaljini.“

Pupinov najznačajniji pronalazak, poznat je pod imenom „Pupinova teorija” iz 1896. godine, kojom je rešio problem povećanja dometa prostiranja telefonskih struja. To otkriće omogućilo je otklanjanje štetnog dejstva kapacitivnosti vodova koje je predstavljalo glavnu smetnju prenosa signala na dužim rastojanjima, a manifestovala se pojavom šuma.

Problem je rešen postavljanjem induktivnih kalemova na strogo određenim rastojanjima duž vodova. Zahvaljujući njemu mi danas komuniciramo na daljinu. Još u januaru 1915. godine Njujork tajms je preneo Pupinovu izjavu: „Bežični telefoni će se koristiti za razgovore na vrlo velikim rastojanjima u razumno bliskoj budućnosti”.

Tekst: rasejanje.info
Foto: Smithsonian Institution

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *