9 Decembra, 2023

Zemun

Zemun je istorijski grad i druga po veličini beogradska opština, od 1934. Zauzima površinu od 15.356 ha, na kojoj živi 152.950 stanovnika. Zemun se nalazi u jugoistočnom delu Srema, ispod sremske zaravni na desnoj obali Dunava, nedaleko od ušća Save. Kao dan opštine slavi se 5. novembar, datum kada je srpska vojska oslobodila Zemun u Prvom svetskom ratu.

Nastao je na mestu gde se nalazi kula Gardoš, u doba neolita, kada je sagrađeno prvo utvrđeno naselje pre više od sedam hiljada godina. Prema ostacima materijalne kulture može se sigurno utvrditi da su prvi stanovnici Zemuna osnovali svoja naselja i u njima živeli u vremenu od oko 4500-3000 p.n.e. Poznato utvrđenje na Gardošu postojalo je i u vreme keltske dominacije ovom regijom od 3. p.n.e. – 1. veka n.e. i upravo od njih potiče prvi poznati naziv grada – Taurunum.

Zemun je danas jedna od ekskluzivnijih urbanih turističkih destinacija u Srbiji. Gotovo da nema posetioca u Zemunu, a da nije obišao gardošku kulu ili plažu Lido na Velikom ratnom ostrvu – simbole ovog vremešnog grada.

Zemunska plaža Lido nalazi se na severnom vrhu Velikog ratnog ostrva na Dunavu. Ovo je jedina – i to srazmerno mala – oblast na čitavom ostrvu gde je dozvoljen bilo kakav stepen urbanizacije, dok je ostatak zakonom zaštićen. Isprva Lido – kršten po Lidu iz Venecije – nastao je kao “divlja” plaža koja je služila kao Zemunska i Novobeogradska alternativa Adi Ciganliji i postala je veoma popularna među stanovnicima ove dve opštine. Do početka 21. veka do plaže je bilo moguće doći jedino čamcem sve dok nije počelo tradicionalno, svakog leta, postavljanje pontonskog mosta koji vodi pravo do plaže.

Inače, Veliko ratno ostrvo je rečno ostrvo se nalazi na ušću Save u Dunav i nenaseljeno je. Godine 2005. uvršćeno je u spisak prirodnih dobara Srbije. Najveći deo ostrva prekriven je šumom, a za razliku od ornitofaune i flore, na prostoru Velikog ratnog ostrva nema mnogo vrsta sisara, zbog izolovanosti i čestog plavljenja.

Ono što Zemun još izdvaja jeste Hram svetog oca Nikolaja- najstarija pravoslavna crkva u Beogradu, sačuvani objekat nekadašnje kafane ‘‘Beli medved’’ iz 18. veka, biblioteka „Sveti Sava” – najstarija biblioteka u Srba iz 19. veka, jedino lutkarsko pozorište u srpskoj prestonici i „Madlenijanum” – prva privatna opera i teatar na ovim prostorima.

Sačuvana stara zdanja i spomenici svedoče o istoriji grada i načinu života: Kuća Dimitrija Davidovića, novinara i diplomate, Spirtina kuća u kojoj se nalazi Zavičajni muzej Zemuna, Kuća sa sunčanim satom na fasadi koja pokazuje vreme, Ičkova kuća u kojoj je boravio Petar Ičko, srpski pregovarač sa Turskom, zgrada opštine Zemun i mnoge druge.

Krajem XIX veka formiran je i današnji gradski park, na mestu gde se nekada nalazio Kontumac, karantin za putnike i robu koja je dolazila Dunavom. U parku su iz tog doba ostale dve barokne crkve, rimokatolička i pravoslavna, a odmah po pretvaranju prostora u zelenu površinu podignute su i dve monumentalne građevine – zgrada Velike realke, danas Zemunske gimnazije i Devojačka škola.

Pored vrednog istorijskog nasleđa, Zemun je poznat po boemskom i umetničkom duhu, kafanama i ribljim restoranima, uređenom keju na Dunavu sa zgradom Stare kapetanije, po sportovima na vodi. Zemun je poznat i po Festivalu monodrame i pantomime, Salonu karikature, a leti su aktuelne manifestacije “Leto na Gardošu” i “Leto na keju”.

 

TURISTIČKO-UGOSTITELJSKA PONUDA ZEMUNA

 

SMEŠTAJ

ISHRANA

PROVOD & ZABAVA

ETNO TURIZAM

POSLASTICE & KOLAČI

LOV & RIBOLOV

WELLNESS & SPA

TURISTIČKI VODIČI & AGENCIJE

PREVOZ & IZNAJMLJIVANJE VOZILA