22 Februara, 2024

Surčin

Opština Surčin je sedamnaesta beogradska opština. Formirana je 2004. izdvajanjem iz Opštine Zemun na površini od 28.485 hektara živi 43.819 stanovnika. Opština Surčin se nalazi jugozapadno od Beograda i obuhvata površinu od 288 km2 . Sastoji se od sedam naselja (katastarsakih opština). Opština Surčin je najmlađa od ukupno 17 opština Grada Beograda. Granice opštine Surčin prema susednim opštinama Grada Beograda (Novi Beograd, Zemun i Čukarica), kao i prema opštinama Pećinci i Obrenovac, čine spoljašnje granice katastarskih opština Surčin, Dobanovci, Petrovčić, Progar, Boljevci i Jakovo. Poljoprivredno zemljište obuhvata teritoriju od dve trećine ukupne površine opštine (198,16 km2). Na teritoriji opštine se nalazi aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd.

Opština raspolaže prirodnim lepotama, a glavni potencijal opštine čine reka Sava, sa svojim prirodnim lepotama kojom je moguća plovidba na celom potezu (46km), zatim javno zaštićeno prirodno dobro Bojčinska šuma kao izletište sa brojnim sadržajima ( rekreativne staze, jahanje, letnja pozornica, etno restoran) kao i manastir Fenek iz XV veka koji pripada grupi fruškogorskih manastira.

Pored nautičkog sela u Boljevcima nalazi se i Stajkova etno kuća, koja hronološki prikazuje dva I po veka suživota Srba i Slovaka na ovim prostorima.

Manastir Fenek se nalazi u blizini Jakova, 25km od Beograda, nekada opština Zemun a sada Surčin. Iako geografski ne pripada Fruškoj Gori postoji velika istorijska povezanost sa fruškogorskim manastirima. Manastirska crkva posvećena je svetoj mučenici Paraskevi. Prema narodnom predanju manastir je sagrađan u drugoj polovini 15. veka a osnovali su ga Stefan i Angelina Branković. Prvi pisani zapis o manastiru nalazi se u mineju jeromonaha Zaharija iz 1563.

U Boljevcima, na levoj obali reke Save, na 35 km uzvodno od Beograda, smešteno je prvo nautičko selo u Srbiji- Nautičko selo „Biser“- kompleks od 16 modernih kućica na vodi koje stoje u nizu i izgledaju kao nakit obale-savski biseri. Idealno mesto za izlete, odmor, rekreaciju, ribolov, organizaciju team building-a… Posetiocima su na raspolaganju tereni za odbojku, fudbal na pesku, biciklistička staza, park za najmlađe. Na obali, naspram Nautičkog sela nalazi se izletište koje zauzima prostor od 12 hektara šume sa masivnim drvećem.

Muzej vazduhoplovstva je osnovan 1957. godine sa željom da se sačuvaju materijalna svedočanstva značajna za nastanak i razvoj avijacije na jugoslovenskim prostorima. Na ostvarenje ovih ciljeva osnivače su obavezivali duboki koreni i bogata vazduhoplovna tradicija. Višedecenijski rad usmeravan na prikupljanje i zaštitu istorijskih dobara, doneo je ovoj ustanovi veliki međunarodni ugled. Po broju i vrednosti eksponata Muzej se svrstava u desetak vodećih institucija ove vrste u svetu. U svojim zbirkama i fondovima Muzej čuva preko 200 vazduhoplova, 130 avio-motora, više radara, raketa, najrazličitiju vazduhoplovnu opremu, preko 20.000 knjiga i tehničke dokumentacije i više od 200.000 fotografija.

Glavni nosilac kulturnih dešavanja u opštini je Kulturni centar Surčin, koji organizuje brojne manifestacije, kulturne, umetničke, obrazovane i edukativne programe koji su doprineli razvoju kulturnih događaja koji privlače pažnju građana. Za promociju turističke ponude Surčina brine Turistička organizacija gradske opštine Surčin čiji je cilj promocija turističkih potencijala opštine Surčin, kao podrška održivom razvoju turizma Republike Srbije i ostvarenja interesa građana opštine.

„Bojčinsko kulturno leto“ je najpoznatija kulturna manifestacija u Surčinu koja se od juna do septembra organizuje u Bojčinskoj šumi i na Progarskoj adi, jednom od najvećih ostrva na reci Savi.

 

TURISTIČKO-UGOSTITELJSKA PONUDA SURČINA

 

SMEŠTAJ

ISHRANA

PROVOD & ZABAVA

ETNO TURIZAM

POSLASTICE & KOLAČI

LOV & RIBOLOV

WELLNESS & SPA

SPORT & REKREACIJA

TURISTIČKI VODIČI & AGENCIJE

PREVOZ & IZNAJMLJIVANJE VOZILA