25 Septembra, 2023

Sopot

Sopot je jedna od sedamnaest gradskih opština grada Beograda. Nalazi se južno od Beograda u severnom delu pitome i niske valovite Šumadije. Površina opštine je 27.094 ha i graniči se sa opštinama Mladenovac, Lazarevac, Voždovac, Grocka, Aranđelovac i Barajevo. Broj stanovnika po popisu iz 2011. godine je 20.367 stanovnika. U sadašnjem administrativnom obliku opština Sopot postoji od 1961. godine. Od 1967. godine opština Sopot pripojena je teritoriji grada Beograda, a u svom sastavu ima 16 mesnih zajednica. Dan opštine Sopot je 2. jul, dan formiranja Kosmajskog partizanskog odreda.

Opština Sopot danas predstavlja očuvani deo prirode sa povoljnim klimatskim uslovima koje pruža planina Kosmaj sa nadmorskom visinom od 626 m. Turistički lokaliteti Trešnja, Guberevačke šume, popularno vikend izletište Babe, manastir Tresije su svega 45 km udaljenosti od grada Beograda.

Stari Han u centru Sopota, najstarija kuća u ovoj opštini, ima status kulturnog dobra od velikog značaja. Jedna je od zgrada koja zaslužuje posebnu pažnju prilikom razgledanja ovog predela. Nalazi se pored glavne trgovačke ulice u Sopotu. Park oko njega i Stari Han su dekorativno osvetljeni, a posebnu lepotu pružaju dodati detalji kao što su kandelabri koji se nalaze na drvenim stubovima i spoljnom zidu hana. U samom parku, nedaleko od Hana nalazi se i Stara rimska česma.

Planina Kosmaj predstavlja centralno mesto u turističkoj ponudi Sopota, sa gustom šumom koja ga okružuje i manastirima koji su raspoređeni po njegovim obroncima. Sopot je izuzetno bogat i izvorskim vodama, potocima i rečicama. Zapravo, ime je i dobio po staroslovenskoj reči sopot, što u prevodu znači izvor.

Jedna od najvećih znamenitosti Kosmaja i Sopota je svakako Manastir Tresije. Manastir je osnovan 1309. godine i u vreme kralja Dragutina. Od Sopota je udaljen oko 7km. Posvećen je svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu. Naziv Tresije je dobio po potoku koji izvire pored manastira. Manastir je rušen i obnavljan više puta. Novi konak počet je 14. septembra 1991. kada je osveštan kamen temeljac donet sa Svete gore, koji je položila kneginja Jelisaveta Karađorđević. Pod pokroviteljstvom manastira održavaju se manifestacije Pod lipama manastira Tresije i Dani Milovana Vidakovića.

Turističku ponudu Sopota čini i kulturno-istorijsko bogatstvo sela Nemenikuće. Poznata je crkva u Nemenikuću posvećena svetim apostolima Petru i Pavlu u kojoj je Arsenije III Čarnojević poslednji put pričestio Srbe pre prelaska u Austrougarsku. U porti crkve se nalazi i Kleopatrina česma koja je ime dobila po ćerki kneza Aleksandra Karađorđevića i kneginje Perside. U ovom selu je takođe rođen srpski književnik Milovan Vidaković, začetnik romana u modernoj srpskoj književnosti. Ataru sela pripada i Manastir Kastaljan koji predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture, koji je osnovan u 14. veku, na temeljima rimskog kastruma iz 2. ili 3. veka u vreme kralja Dragutina.

Izletište Trešnja, odnosno veštačko jezero okruženo šumom se nalaze na granici opština Voždovac i Sopot. Predstavlja jedno od najlepših izletišta oko Beograda i jezera u Beogradu. Tu su i Guberevačke šume, skoro netaknute, guste i listopadne koje su idealne za izletnički turizam.

Najveću kulturnu manifestaciju Sopota predstavlja tradicionalni filmski festival SOFEST! Osnovan je 1972. godine pod imenom Slobodarske filmske svečanosti. Održava se svake godine tokom jula meseca u Centru za kulturu Sopot. Godine 2007. festival postaje manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, a od 2016. godine nagrade publike za najboljeg glumca i najbolju glumicu festivala zove se po legendarnom srpskom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću.

TURISTIČKO-UGOSTITELJSKA PONUDA SOPOTA

 

SMEŠTAJ

ISHRANA

PROVOD

ETNO TURIZAM