28 Novembra, 2023

Obrenovac

Opština Obrenovac je gradska opština Grada Beograda. Zauzima površinu od 40.995 ha, na kojoj prema popisu iz 2011. živi 72.524 stanovnika. Opština Obrenovac je uključena u zajednicu beogradskih opština 1957. godine. U Obrenovcu se nalaze dve termoelektrane Nikola Tesla A i Nikola Tesla B, koje proizvode više od 60 procenata električnih potreba Srbije.

Najpre je nastao kao seosko naselje, uklešteno između Kolubare i Tamnave, pod prvobitnim imenom Palež. Pisana istorija ga po tim imenom pominje tek od početka 18. veka, od pomenutog popisa stanovništva iz 1717. godine. U to vreme, naseljavali su ga srpski zemljoradnici i turske zanatlije i trgovci. Paležani su poslali molbu Knezu Milošu , odmah po povratku na presto 1859. godine, da njihovu varoš prekrsti u Obrenovac. Molba je uslišena, a danas se datum označavanja novog imena, 20. decembar slavi kao dan Obrenovca.

Banjsko lečilište je danas, posle više od 117 godina od njegovog otvaranja, rekonstruisano. Zgrada Opštinskog kupatila zadržala je nekadašnji lik, kao jedno od znamenja uspomena na stari Obrenovac. Izvorište vode bogate lekovitim sastojcima je jednako izdašno kao nekada, što je nanovo osnažilo interes da se investira u sve što je potrebno da se obrenovačka banja upodobi standardima banjskog centra 21. veka.

Izvorište banjske vode “Cevka” kod Hotela “Obrenovac” jedno je od omiljenih izletišta Obrenovčana. Na prostoru popularne ,,Cevke“ nalazi se 17 novih tuševa, opremljene svlačionice i postavljena je javna rasveta.

Među zelenim oazama Obrenovca, jedna od najpoznatijih je “Jozića koliba”, istorijsko-ekološki lokalitet kraj obale Kolubare. To je svojevrsna ekološka bašta, u kojoj se odgajaju mnoge autohtone i egzotične biljne vrste, utočište za ptice i druge životinje, ali i rezervat zaštićenih  hrastova lužnjaka, koji odavno predstavljaju retkost, ne samo na ovim prostorima.

Prirodno dobro ”Obrenovački Zabran” je 2013. godine proglašeno zaštićenim područjem kao spomenik prirode. Udaljeno je od centra Obrenovca 1,5 km, ušuškano između desne obale reke Save i leve obale Kolubare. „Obrenovački Zabran“ predstavlja zelenu oazu za stanovništvo neposredne okoline. Obuhvata 47,77 ha, od čega je pod autohtonom šumskom vegetacijom 41,82 ha. Najznačajniji deo ove celine je Jazbinska bara, koja je u režimu II stepena zaštite, zbog retkih zajednica biljne i životinjske vrste. Kao najprepoznatljivi predeoni element Zabrana je staza zdravlja Mika Vilotić, ukupne dužine 1480m.

Sportsko kulturni centar Obrenovac u svojoj ponudi ima otvoreni i zatvoreni bazen olimpijskih dimenzija. Posebnu pogodnost čini izvanredno grejanje zatvorenog plivališta, iz toplovoda obrenovačkih termoelektrana, koje omogućava temperaturu vode 30 stepeni. Uz podno grejanje, kupatila sa tuš – kabinama, u ponudi su i dve saune kapaciteta 35 korisnika, uz stalni nadžor ekipe lekara i spasilaca.

Obrenovačko leto je manifestacija od značaja Gradske opštine Obrenovac koja svaki godine privlači veliki broj kako učesnika tako i posetilaca iz Obrenovca i okoline. Program je osmišljen kao letnja festivalska manifestacija, koja ima za cilj da predstavi različite forme umetničkog stvaralaštva, od vizuelnih umetnosti, preko dizajna, muzičkih dešavanja, pozorišnih i izvođačkih umetnosti.

Među značajne manifestacije u Obrenovcu spadaju i festival narodnog stvaralaštva i folklorne tradicije ”Međunarodni susreti u Obrenovcu”, ,,Grad otvorenog srca”, manifestacija koja se tradiconalno organizuje na početku svake godine, po ugledu na beogradsku akciju „Ulica otvorenog srca” i “Obrenovački vašar”.

 

TURISTIČKO-UGOSTITELJSKA PONUDA OBRENOVCA

 

SMEŠTAJ

ISHRANA

PROVOD & ZABAVA

ETNO TURIZAM

POSLASTICE & KOLAČI

LOV & RIBOLOV

WELLNESS & SPA

SPORT & REKREACIJA

TURISTIČKI VODIČI & AGENCIJE

PREVOZ & IZNAJMLJIVANJE VOZILA