19 Marta, 2024
Aktuelno

Dražen Petrović, 30 godina kasnije – “Košarkaški Mocart”

Dražen Petrović, jedan od najboljih košarkaša sa ovih prostora, preminuo je na današnji dan pre tačno 30 godina – ovo je njegova priča.

„Džordan protiv Petrovića, trojica su oko njega i lopta je izgubljena”, brzo priča sportski komentator, prateći kako košarkaši Nju Džerzi Netsa trče u napad.

Lopta stiže kod Dražena Petrovića koji se namešta na šut, u trenutku kada na njega skače dugoruki Skoti Pipen, jedan od najboljih košarkaša šampionske generacije Čikago Bulsa, ali lopta Petroviću ostaje u ruci i snažni Amerikanac samo proleće.

Hrvatski košarkaš je tu pogodio, kao i nekoliko minuta kasnije kada je pobegao još slavnijem Majklu Džordanu, pa komentator primećuje da je „Majkl malo frustriran” zato što Petrović toliko pogađa i da „pokušava da odgovori na izazov”.

„Kad god smo igrali protiv Čikaga Dražen je pričao da će napasti i zaseniti Majkla Džordana”, kaže uz osmeh Džejson Vilijams, nekadašnji Petrovićev saigrač iz Netsa, za BBC na srpskom.

Bulsi su pobedili – Džordan je imao 24, a Petrović 16 poena – ali im je to bio poslednji duel.

Sedmog juna 1993. godine, pre tačno tri decenije, 28-godišnji Petrović poginuo je u saobraćajnoj nesreći.

„Bio je najbolji saigrač ikada i najbolji ofanzivac sa kojim sam igrao u klubu”, priča Vilijams, bivši centar koji je veći deo devedesetih proveo u Netsima.

„Živeli smo u istoj zgradi, svakog dana sam ga vozio na treninge, utakmice… Užasno mi nedostaje, volim tog čoveka.”

Vest o smrti 28-godišnjeg Petrovića, u tom trenutku jednog od najboljih evropskih košarkaša, brzo je obišla planetu i čitav svet se dugo opraštao od „košarkaškog Mocarta”, kako su ga zvali.

Kovčeg su na sahrani u Zagrebu nosili njegovi saigrači iz reprezentacije.

„Kada pomislim da je od dana kada je stradao prošlo 30 godina osećam se staro”, kaže Žan Tabak, koji je uz Petrovića hrvatski dres branio na Olimpijskim igrama 1992. u Barseloni, kada su u finalu poraženi od američkog Tima snova, predvođenog Džordanom.

„Mnogo je vremena prošlo, ali kao da je sve juče bilo… Neke stvari ljudski mozak izbriše, a neke ostanu zauvek.”

Petrović je u karijeri prvo nastupao za Šibenku, pa za Cibonu, sa kojom osvaja dve Evrolige (1985. i 1986), odakle odlazi u Real Madrid, pa u NBA – prvo u Portland Blejzerse, pa u Netse.

U dresu Jugoslavije osvojio je osam medalja, od čega zlata na Eurobasketu 1989. i Svetskom prvenstvu 1990, kao i bronzu i srebro na OI u Los Anđelesu 1984. i Seulu 1988.

Branko Vukićević, Petrovićev nekadašnji saigrač iz Cibone, kaže da mu na pomen bivšeg saigrača pre svega prvo na pamet padne „taj lep period” u Zagrebu.

„Osvojili smo bukvalno sve što se moglo osvojiti i iz ove perspektive prosto ne mogu da verujem da sam bio deo toga, a bio sam – to pamtim”, navodi Vukićević za BBC na srpskom.

„Posle toga je usledio raspad države i možda je taj ružan deo baš morao da se dogodi kako bi izbalansirao onaj lep… Ne može sve da bude toliko lepo u životu.”

Tekst: 021.rs

Foto: 021.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *