Balkanci imaju ispodprosečni IQ. Slovenija 99, Hrvatska 96, Srbija 90, BiH 89, CG 86

Srbija ima državni IQ (90), Slovenija (99) do Hrvatske (96), BiH (89), Crne Gore (86) i Albanije (82), Severna Makedonija ima isti skor kao Albanija, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja svetske inteligencije, u 203 države s nekoliko zemalja van Evrope.

Stanovnici BiH imaju isti državni kvocijent inteligencije – IQ kao Jermenija , Irak, Kazakhstan, Uzbekistan i Tajland. Na vrhu lestvice su Japan, Tajvan i Singapur, s IQ od 106 bodova, što je malo ispred Kine (104).

Zbog promene u metodologiji i nedostatka rezultata iz standardiziranih međunarodnih školskih ispita, iznenadni novi evropski prvak je Belorusija (102), a odmah za njom sledi očekivana skupina država, Finska, Holandija, Nemačka, Estonija i Lihtenštajn) s IQ od 101.

Na dnu svetske IQ lestvice se nalazi 14 zemalja, većinom iz Afrike, kojima je nametnut arbitrarni IQ od 60 – što zbog nedostatka rigoroznih podataka, što zbog statističke nestalnosti algoritma na nižoj margini.

U analizi su sarađivali najpoznatiji istraživač inteligencije Ričard Lin i politički istraživač Dejvid Beker, a sve kalkulacije za harmonizaciju podataka raznih izvora su zabeležili u knjizi „Inteligencija nacija“, prenosi klix.ba.

Tekst: danas.rs

Foto: Pixabay/Tjevans

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *